В това френско изследване на жени с диабет, допълнителният прием на омега-3 показва значително намаляване на общия обем мазнини и обиколката в сравнение с плацебо групата.

27-те доброволки, всички със захарен диабет тип 2, на произволен принцип са били избрани  да приемат умерена дневна доза от рибено масло, осигурява 1.8 грама омега-3 мастни киселини, или плацебо масло в продължение на два месеца. Тези, които приемали добавката, са имали по-ниски нива на триглицеридите в кръвта и по-висок HDL холестерол (добър холестерол). Не се наблюдава влошаване на инсулиновата чувствителност при участничките след 2-та месеца.

M Kabir et al (2007) Treatment for 2 months with n-3 polyunsaturated fatty acids reduces adiposity and some atherogenic factors but does not improve insulin sensitivity in women with type 2 diabetes: a randomized controlled study. American Journal of Clinical Nutrition, 86, 1670-1679.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *