Страните, чиито население консумира по-големи количества морска храна и рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини, показват по-ниски стойности на разпространение на депресия, следродилна депресия и сезонни емоционални смущения.

Омега-3 мастните киселини се свързват с подобрение на състоянието при депресия. Мозъкът съдържа висока концентрация на омега-3 мастни киселини и много проучвания се фокусират върху роля им за мозъчната функция. Случаите на депресия са се увеличили в страните от Западна Европа в контраст с намаления прием в диетата на омега-3 мастни киселини. Изглежда, че в страните, в които населението консумира повече морска храна (която съдържа високи количества омега-3) случаите на депресия, следродилна депресия и сезонни емоционални смущения са по-малко. Интересно е, че много доклади правят предположение, че омега-3 мастните киселини могат да облекчат депресията по напълно различен начин от стандартните антидепресанти, без съответните странични ефекти. Изследванията също така посочват, че омега-3 дори подобрява функционалността на антидепресантите.

A C Logan (2003) Neurobehavioral aspects of omega-3 fatty acids: Possible mechanisms and therapeutic value in major depression. Alternative Medicine Review, 8, 410-425.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *