Ежедневен прием на масло от черен дроб на треска може да намали употребата на болкоуспокояващи при пациенти с ревматоиден артрит.

Приемът на 10гр масло от черен дроб на треска на ден намалява нуждата от нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) с 30%, твърдят учени от университета Dundee. Някои от страничните ефекти на НСПВС, като повишен риск от кървене на стомаха, са известни от доста отдавна. Но в последно време се увеличават опасенията от видимия повишен риск от инфаркти и инсулти при хора, приемащи медикаментите.

На пациентите в проучването е давано или рибено масло, или плацебо и след 12 седмици са помолени постепенно да намалят употребата на НСПВС, например ибупрофен. Почти 60 пациенти са завършили деветмесечното изследване, което установява, че 39% от приемащите рибено масло намаляват дневната си доза от НСПВС, в сравнение с 10%, от приемащите плацебо.

Учените съобщават, че намаляването на употребата на лекарства не е свързано с усилване на болката или влошаване на болестта. Изследователският екип от университета в Dundee, подпомогнат от колегите си от университета в Единбург, вече са завършили три проучвания, като всички те показват, че пациентите са в състояние да намалят употреба си на НСПВС, когато приемат масло от черен дроб на треска.

Източник: BBC News (in the Net), вторник, 25 март 2008

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *