Морската храна е най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, които са изключително необходими за най-добро развитие на нервите. Прием на повече от 340 грама морска храна, богата на омега-3, на седмица по време на бременността, подобрява коефициента на интелигентност на поколението, а също и неговото поведение и социално развитие.

Изследване на родители и деца в Обединеното кралство, наречено Тhe Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) оценява консумацията на морска храна от 11,875 бременни жени. Коефициентът на интелигентност на децата, както и други поведенчески и социални показатели за приспособяване, са изседвани от 6 месечна до 8 годишна възраст. Данните от проучването показват, че 12% от жените не са консумирали морска храна, 65% са консумирали между 1-340 грама на седмица, а останалите 23%–поне 340 грама на седмица.

В САЩ на бременните жени се препоръчва да ограничат приема на морска храна до 340 грама на седмица. Въпреки това, изследването показва, че децата на майки, които са приемали по-малко от 340 грама/седмица морска храна богата на омега-3 мастни киселини, по-често могат да са със забавено неврологично развитие от децата, чиито майки са консумирали повече морска храна от препоръчаното.

 

J R Hibbeln et al (2007) Maternal seafood consumption in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood (ALSPAC study): an observational cohort study. The Lancet, 369, 578-585.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *