Дълговерижните омега-3 полиненаситени мастни кислени, които се намират в изобилие в рибените масла, са важни за равитието на мозъка както в ембрионалния, така и в постнаталния /следродилен/ период. Те играят важна роля по време на ембрионалния растеж, развитието на връзките между нервните клетки и проявата на гените, които регулират делението на клетките и растежа.

 

За развитието и растежа си ембрионът и плацентата зависят от наличието на мастни киселини в майчиния организъм, като новородените, които са получавали DHA (Декозахексаенова киселина) показват значително по-добри резултати на ментално и психомоторно развитие (децата, които са кърмени се справят дори и по-добре). Приемът с храната на DHA е необходим за оптималното функционално узряване на ретината и зрителната кора, като зрителната дейност и мозъчно развитие забележимо се подобряват при допълнително количество DHA. Напредването на възрастта също се свързва с намалени нива в мозъка на DHA: консумацията на риба се асоциира с намален риск от деменция и болестта на Алцхаймер, а сведенията за ежедневна употреба на добавки от рибено масло са отнесени към подобряване резултатите на конгнитивната функция, но все още е необходимо потвърждение на тези ефекти.

 

R Uauy et al (2007) Nutrition in brain development and aging: role of essential fatty acids. Nutrition Reviews, 64, S24-S33

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *