Добавянето на рибено масло към диетата на майката по време на бременността е безобасно за ембриона и новороденото и може да допринесе за по-добра очно-ръчна координация.

В това проучване на 98 жени беше давано или 4 гр. рибено масло, съставено от 2,2 гр. DHA (Декозахексаенова киселина) и 1,1 гр. EPA (Ейкозапентанаенова киселина), или 4 гр. зехтин всеки ден в продължение на 20 седмици от бремеността чак до раждането. На възраст от 2 години и половина на бебетата е направено изследване на растежа, оценка на говора, поведението, практическото мислене и очно-ръчната координация. Въпреки че не се наблюдават значителни разлики в растежа и говорната способност между децата в групите, очно-ръчната координация при децата, чиито майки са приемали рибено масло е по-висока. Изследователите успяха да свържат високите нива на омега-3 мастни киселини в кръвта от пъпната връв с добрата очно-ръчна координация.

J A Dunstan et al (2006) Cognitive assessment at 2 ½ years following fish oil supplementation in pregnancy: a randomized controlled trial. Archives of Disease in Childhood and Fetal Neonatal Education, des 21.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *