Омега-3 полиненаситените мастни киселини, получени от рибено масло и по-точно EPA и DHA, притежават най-ефикасните имуномодулиращи свойства от всички мастни киселини. Тези открития са публикувани от Д-р Симопоулус (Dr. Simopoulos) в негова обзорна статия за Журнала на Амeриканския колеж по Храненето.

 

Проведени са редица клинични тестове, които оценяват ползотворния ефект от допълнителния прием в диетата на рибени масла върху няколко възпалителни и автоимунни заболявания при човека, включителнo ревматоиден артрит, болест на Крон, язвен колит, псориазис, лупус еритематозус, множествена склероза и мигренно главоболие. Много от плацебо-контролираните* опити с рибено масло разкриват значителен ползотворен ефект при хронични възпалителни заболявания, включително намаляване активността на заболяването и по-нискък прием на противовъзпалителни лекарства.

 

A P Simopoulos (2002) Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition, 21, 495-505.

 

* Метод на изследване, при който на една част от участващите в опита се дава неактивна съставка (плацебо), а активното вещество, което се изследва, се дава на друга група от тях. Получените резултати се сравняват, за да се види дали изследваното вещество е по-ефикасно от плацебото.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *